Ulaşım Çalıştayı, Büyükada’da Gerçekleştirildi

Ulaşım Çalıştayı
Daha Fazla Göster

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlendiği “Ulaşım Çalıştayı” Büyükada Anadolu Kulübü’nde gerçekleştirildi.

Ulaşım Çalıştayı’na İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut, Genel Sekreter Yardımcıları İbrahim Orhan Demir ve Mehmet Çakılcıoğlu, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Adalar Kaymakam’ı Mustafa Ayhan, Şehircilik ve Planlamadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çakılcıoğlu, Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Serhan Dedetaş ve İBB’nin çeşitli birimlerinden yetkililer, Adalı sakinler, faytoncular, hayvan hakları savunucuları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler katıldı. Çalıştay’da Adalar’ın ulaşım sorunu ele alındı.

Ulaşım Çalıştayı’nın açılış konuşmasını Ulaşım ve Çevreden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir yaptı.

Demir konuşmasında; “Bu sorunlar yıllardır çok tartışıldı. Maalesef bu zamana kadar bazıları çözüldü ama genel manada çözülemeyen çok sorunlarımız var. Bu çalıştay umarım başlangıç olur” dedi. Ortak akıl ve ortak çözüm vurgusu yapan Demir, “Ortak bir akılla herkesin üzerinde anlaşabileceği ve çözüme kavuşabileceğimiz bir mutabakata şahsen ben inanıyorum. Meslek hayatımda 40. yılım. Hep ulaşım projeleri ile çalıştım. Vapurda gelirken çözülemeyecek bir sorun değil diyerek geldim. Çünkü herkesin üzerinde anlaşabileceği ortak çözüme varacağız” dedi.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, yaya önceliğinin kendisi ve Adalar halkı için birinci planda olduğunu belirterek, Adalar’ın ulaşım meselesinin çok yoğun hararetli şekilde tartışılması ve samimi bir ulaşım planını birlikte belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Çalıştayın diğer açılış konuşmasını Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan yaptı.

Ayhan konuşmasında; “Adalar’ın dünya üzerinde kendine özgü ayrımı ve düzenlemesi olan yerler arasında olduğuna değinerek Adalar’ın bu özelliğini korumak ve geliştirmek istediklerini” söyledi.

Açılış konuşmalarının ardın sorunların tespiti ve çözümü, çalıştaya katılan paydaşların aynı masa etrafında bir araya gelmesi için altı masa oluşturuldu.

Altı masa, Ada İçi Toplu Ulaşım, Yaya Ulaşımı, Bisiklet ve Akülü Araç Kullanımı, Hayvan Hakları ve Çevre, Adalar Lojistik Sistemleri, Adalar Arası ve Ana Karaya Ulaşım ile Turizm ve Rekreasyon konularında oluşturuldu.

Konut, ticaret, ulaşım, rekreasyon sorunu ve konuları masaya yatırıldı. Mevzuat ve denetim eksikliğine vurgu yapılarak, Adalar’da kontrolsüz şekilde akülü araç sayısının arttığı, akülü araç denetiminin mevzuata aykırı yapıldığı belirtildi. Yeni bir ulaşım vizyonu ve planlamasına ihtiyaç duyulduğu,turizm ve rekreasyon için 1991’de hazırlanan 1/5000 ölçekli arazi kullanımı 1994 ve 2007’de iptal edildiği için yeni bir planlamanın yapılması vurgulandı. Bütünleşik bakış açısıyla, nazım planların devreye sokulması, kentsel tasarım rehberlerinin geliştirilmesi, rekreasyon alanlarının İstanbul’un çeşitli yerlerinde artırılması bayram tatillerinde Adalar’da yaşanan kaos ve yoğunluğu engelleyeceği belirtildi. Ulaşım sorunu için faytoncuların düzenli ve disiplinli bir şekilde hareket etmeleri, Adalar içi ulaşımın( Bir adadan diğer bir adaya deniz yoluyla ulaşım) sağlanması, sayfiye yerinden kentsel dönüşümün, pansiyon ve airBNB’nin komşuluk ilişkilerini zayıflattığı, dağınık yapılaşmanın engellenmesi, yaşlılara ve mukimlere pozitif ayrımcılığın yapılması, yetimhane eksikliğinin giderilmesi, yaşanan ulaşım kazaları için gerekli önlemlerin alınması ve eylem odaklı örgütlenme faaliyetlerine geçilmesi gerektiği belirtildi.

 Erdem Gül: Adalı olalım, yaya kalalım

Çalıştayın sonunda Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül yaptığı açıklamada, “Çok faydalı oldu. “Pek çok konuda farklı görüşler aldık ve çok faydalandık. Aslında genelde gelişmelerden haberdar olmayanlara yaya kaldın denilir ama diyorum ki: Adalı olalım, yaya kalalım.” dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir, ulaşım sorunun zor bir o kadar da ciddi planlama gerektiren konular olduğuna değindi. Çalıştayda farklı düşüncede olan kesimlerin uyum içinde çalıştığını söyleyen Demir, “Çalıştay sonrası düzen içinde yaşayabileceğimizi görüyorum” dedi. Çalıştayda dile getirilen görüşlerden denetim eksikliği konusunu yanıtlayan Demir, “Denetim konusunu tek başına değil, ilgili tüm kurumlarla bütüncül bir yaklaşımla ele almayız” şeklinde konuşmasını tamamladı.

ALİ AYDIN / ADALARHABER

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Adalar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin