Adaların Atları Platformu: İBB ahır yap, atları koru!

Adaların Atları Platformu
Daha Fazla Göster

Adalar’ın Atları Platformu, adadaki atlar için kamuoyuna yaptığı açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “İBB ahır yap, atları koru” çağrısı yaptı.

Adalar’ın Atları Platformu’nun “İBB Adalar’da ahır yapmak için kiraladığı yere ahır yapmazsa araziyi kaybedecek. İBB ahır yap, atları koru!” başlığıyla kamuoyuna yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Basına ve kamuoyuna,

Heybeliada ve Burgazada’da tarihi ahır bölgesinde, kalan son atların ahırlarının tahliye ve yıkımı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından tebligat gönderildi. İBB Zabıta Müdürlüğü’nün 25 ve 26 Şubat 2021’de Heybeliada ve Burgazada’daki ahırların kullanıcılarına tebliğ ettiği karar onlara tahliye için 15 gün süre veriyor. 15 Mart 2021 itibarıyla iki ada için de süre dolmuş durumda.

Orman Bakanlığı’na ait bu arazi 1960’lı yıllardan itibaren İBB tarafından ahır yapılmak şartıyla kiralanmıştır. Orman Bakanlığı, İBB’ye bu alana, kira sözleşmesinde belirttiği gibi modern ahırlar yapması, bunun dışındaki yapıları kaldırması için yazı göndermiştir.

Biz de İBB’den tam olarak bunu istiyoruz, hem atları, hem de kiracı olduğu ahır arazisini koruması için bölgeye sağlıklı ahırlar yapılmasını talep ediyoruz. Alanın yasal kiracısı olan İBB, bunu yapacak tek yetkilidir.

Adalar’daki atların hemen hemen tamamını satın alan İBB, bu atlara gereği gibi bakmak için de Heybeliada ve Burgazada’ya ahır yapmalıdır.

Oysa İBB bunun yerine Burgazada ve Heybeliada’dan satın aldığı atları Mart 2020’de Büyükada’daki İBB İspark ahırına taşıyarak, bölgede daha önceki dönemde yine İBB’nin yaptığı ahırları ve at sahiplerince yapılmış ahırları, İBB kepçeleriyle Adalar Belediyesi tarafından yıkmıştır.

Büyükada’daki İBB ahırı ise, atların dışarı çıkarılmadığı bir hapishanedir. İBB atları buradan çıkarma yetkisine sahip olduğu halde, yalnızca “atlı zabıta” olarak kullanacağı birkaç atı dışarı çıkarmaktadır.

İBB’nin satın aldığı atların büyük bölümü yaşlılıktan veya daha önceki kötü bakımdan değil, burada hapsedilmekten öldü. Bu atların bir bölümünün, Heybeli ve Burgaz’a yapılacak ahırlara getirilmesi hayat kurtaracaktır.

İBB Başkan Danışmanı Tonguç Çoban, 20 Mart 2021’de Hürriyet gazetesinde yayınlanan açıklamasında şöyle diyor: “Heybeliada ve Burgazada’daki ahırları yıkma yetkimiz yok. O araziler Orman Müdürlüğü tarafından İBB’ye tahsis edilmiş ancak buralarda sıhhi ahırlar yapılmamış. Orman Müdürlüğü sıhhi ve nizami olmayan yapıların kaldırılması için tebligat gönderdi.

Yani yıkım tebligatını yapan İBB değil.” Sayın Tonguç Çoban’ın açıklaması ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor. Arazide modern ahır yapmak, İBB’nin burayı kiralama gerekçesi. Sanki ahırları yapacak olan kendilerinden başka biri varmış gibi “sıhhi ahırlar yapılmamış” denmesi doğru değil.

Kaldı ki Burgazada’da mevcut ahır standartlara uygun olup İlçe Tarım Müdürlüğü denetiminden de geçmiştir. Sayın Çoban “yıkım tebligatı yapan İBB değil” dese de, tebligat İBB Zabıta Daire Başkanlığı tarafından, zabıta birimine de İBB Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından gönderilmiştir. İki belge de ektedir.

Heybeliada ve Burgazada atları için ahır talebimiz 18 Mart Perşembe günü basın tarafından İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na soruldu. Ekrem İmamoğlu konuyu “ilk defa duyduğunu, projeleri değerlendireceğini” söyledi.

Oysa Adaların Atları Platformu olarak Adalar’da atlarla ilgili gözlem ve isteklerimizi, “Adalar’ın Atları Adalar’da Yaşasın” talepli kampanyamızın on binlerce imzasını Sayın İmamoğlu’nun şahsına ve kurmaylarına defalarca ilettik, resmi başvurular yaptık, sitemizde kamuoyuyla da paylaştığımız izleme raporları yayınladık.

İBB’ye bu konuda çok iyi projeler sunuldu. Atların iyiliği için bağımsız gözlem yapan Adaların Atları Platformu hiç olmasaydı bile, atları satın alan İBB bunları düşünmeli hayvanlara karşı görevini yerine getirmeliydi.
Adalar’ı atsız bırakmayacağız diyen Ekrem İmamoğlu ve Tonguç Çoban’a Adalar’ın sadece Büyükada olmadığını bir kez daha söylüyoruz.

Atların onlarca yıldır yaşadığı Heybeliada ve Burgazada’ya ahır yapılmasını istiyoruz. Ahır alanlarında geçen yıl yapılan yıkımın molozları duruyor. Gelecek İBB Zabıtası ve yıkım ekibi bu molozu almalı, ahır olmayan yıkıntıları kaldırmalı. Yeni ahır yapılmadan atların evleri yıkılmamalı. İBB tarafından gönderilen tahliye tebligatı, atlara kendi adalarında barınacak başka hiçbir yer göstermiyor.

İBB ahırları yapmazsa, ahır yapmak kaydıyla elinde bulunan araziyi kaybedecek. Taksim Gezi Parkı’nın ardından kentimizin önemli yeşil alanlarından Burgaz ve Heybeli ormanlarında büyük araziler İBB’den alınmış olacak.

Sayın Ekrem İmamoğlu ve İBB’yi bir defa daha atlara, Adalar’a ve orman arazisine sahip çıkmaya çağırıyoruz. İBB’nin yıkım ekipleri her an gelebilir. Atları ve ormanlarımızı korumak için Burgazada ve Heybeliada ahırlarında olacağız.

Adaların Atları Platformu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Adalar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin