Adalar Neden Tehlikeli Çıktı?

tehlikeli
Daha Fazla Göster

Sevgili adalılar merhaba!

Sizlerle burada; adalarımızın heyecanını, tarihini, huzurunu, oksijenini, sevgiyi, saygıyı ve en önemlisi hep birlikte olabilmeyi çok özlemiştim. Öncelikle belirtmek isterim ki, bu yazım bir çok insanın sağlığını kurtarmak adına yapabileceğim en önemli insanlık görevimdir.

Mutlaka duymuşsunuzdur; Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin çeşitli plajlarında yaptığı analiz sonuçlarını Yüzme Suyu Takip sistemi adı verilen sitede yayınlamaya başladı. 

Adalar Neden Tehlikeli Çıktı?

05/08/2019 Verilere göre; İstanbul’da aralarında Büyükada ve Kınalıada’nın da bulunduğu toplam 11 plajda denize girmek “kötü” olarak değerlendirilirken, 

10 plajda denize girmek mükemmel,

60 plajda ise denize girmek iyi olarak derecelendirildi.

Yapılan analizlerde, İstanbulluların sıkça tercih ettiği Kınalıada’da Su Sporları Klübü önü, Vapur İskelesi; 

Büyükada ‘da Yörükali Plajı, Halk Koyu Plajı, Aya Nikola Halk Plajı, Nakibey Plajı ve Sedef Adasında Halk Plajı, “kötü” olarak işaretlenmiştir. Bu plajların kötü olarak nitelendirilmesinin en büyük nedeni kolibasil miktarının yüksek çıkmış olmasıdır.

Bu vesileyle bu kirliliğe neden olan noktalara gidip araştırmalar yapmaya karar verdim.

Hepimizin bildiği gibi adalarımız özellikle yaz aylarında yoğun bir turist akınına uğramaktadır. Bu yoğunluk çevreye ve en çokta denize zarar vermektedir. 

Yaz döneminde yerli ve yabancı turistin yoğun ziyareti, Kınalıada Su Sporları Klübü ile Şehir hatları iskelesi arasında bulunan, günde 400 500 kişinin üstünde bir insan trafiği olan, Kumluk plajı olarak adlandırılan plajın alt yapı yetersizliği yüzündendi, evet yanlış duymadınız, kanalizasyonun normalde 3 4 km ileriye boşaltılması gerekirken sahile yakın bir yerden direk denize basıldığı için bölgeyi denize girilmez zehirli hale getirmiştir. 

Evet evet yanlış duymadınız bu kirliliğin nedeni kanalizasyon atıkları!

Kınalıada halkı bu kirlilik ile ilgili büyük endişesini her fırsatta dile getirmektedir. 

Sağlık bakanlığı bu analizler doğrultusunda, konuya geniş bir pencereden bakmalı, Adalar Belediyesi yetkilileri ile ortak bir çalışma yapmalı, bu bölgelerde denize girmek neden tehlikeli oldu, analiz sonuçlarının insan sağlığını tehtid edici seviyeye çıkmasında en büyük etken ve faktörler nelerdir, bu kirliliğin önlemleri nasıl alınmalıdır gibi konularda araştırmalar yapmalı ve analiz değerleri normale dönene kadar bu olayların takipçisi olmalıdır. 

Bu bölgelerdeki kritik noktalara kanalizasyon iyileştirme çalışmaları yapılmalı, atık suların arıtılması için tesislere yatırım yapılmalı, işletmelerin standart dışı denize bastığı kanalizasyon atıklarına dur denmelidir, 

Kınalıada’nın ve diğer adalarımızın geleceği tehlikeye atılmamalıdır.

Bu plajların tuvaletleri, kanalizasyon giderleri, denetim altına alınmalı, ayrıca ada genelindeki restoranların, cafelerin, atık denetim sistemine tabi tutulması, gıda satan işletmelerin özellikle fritöz yağlarını denize dökmemesi, çevreyi, denizi kirleten işletmelere ciddi yaptırımlar uygulanması, kıyılarımızda deniz temizleme araçlarının bulunması, kanalizasyon alt yapısının geliştirilmesi, Adalar belediyesinin Sağlık bakanlığı ile ortak denetleyeceği bir sistemin hayata geçirilmesi kaçınılmaz olmuştur. Bakanlık ve Belediyemizin bu konulara gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyorum.  

Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin halka açık tüm plajlarında analizler yapmaya devam etmektedir. İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen takvime göre yüzme sezonu boyunca yüzme alanlarından 15 günde bir su numuneleri alınarak Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analizler yapılacaktır. Mükemmel, iyi, kötü ve girilmesi yasak olarak değerlendirilen plajlardaki verilere vatandaşlar yuzme.saglik.gov.tr adresinden ulaşabilmektedir. Bakanlığımızın bu hizmeti için de ayrıca teşekkür ederim. 

Bu çevre kirliliğine acilen dur demek ve bu konuların çözüm aşamaları hususunda siz değerli ada sakinlerine durumun takipçisi olacağımı belirtmek isterim. Bu benim çevreci bir birey olarak, bir çok insanın sağlığını kurtarmak adına yapabileceğim en önemli insanlık görevimdir.

Görüşmek dileğiyle

Cahit Tiftik / ADALARHABER

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Adalar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin