Bir Kitap: “İstanbul Adalarının Yaşayan Ahşap Konutları”

İstanbul Adalarının Yaşayan Ahşap Konutları
Daha Fazla Göster

Mimar, yazar, akademisyen Reha Günay, son kitabında Adalar’ın mimari dokusunu anlatıyor.

Reha Günay’ın son kitabı “İstanbul Adalarının Yaşayan Ahşap Konutları” Dekar Yapı ve Yatırım A.Ş.’nin katkılarıyla YEM Yayın’dan çıktı. Bu kitapta artan nufüsa, çarpık yapılaşmaya rağmen Adalar’daki ahşap konutların zamana inatla direndiği anlatılıyor.

Adalar’ın sadece yeme, içme, faytonla binme gibi faaliyetlerinin yanında var olan tarihi ahşapların hikayelerinden yola çıkarak, zamanda yolculuğa çıkılabileceği anlatılıyor.

Kitap hakkında konuşan Reha Günay, “Adayı yaya olarak dolaşmak, en basit evinden en görkemli köşklere kadar yapılarını görmek, anlamak, hikâyelerini öğrenmek ve hatta onlardan zevk alma zorunluluğunu hissetmek gerekir.

Kitapta verilen fotoğraflar daha çok yakın zamanda çekilenlerdir. Bütün önemli yapıları toplamak gibi bir çabamız olmadı. Daha çok, çeşitli kesimlerin konutlarından seçmeler yaptık. Çok küçük veya geleneksel konutlardan da Neo-Klasik, Art-Nouveau görkemli köşklerden de örnekler aldık. Adalar bugün 19. yüzyıl Avrupa mimarlığının çeşitli üsluplarını yansıtan bir açık hava müzesi gibidir.

Hemen yakınındaki binlerce yıllık İstanbul ise artık geleneksel ahşap konut dokusunu tümüyle kaybetmiş; eski kâgir toplum yapılarını zar zor korurken tarihsel çevresini ise yitirmiştir. Buna karşılık Adalar’ın şimdiki zamanda oldukça korunmuş bir şekilde karşımızda durması sanki bir mucizedir. Bu mucizeyi yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak, kültürümüze gelecekte olağanüstü katkılar sağlayacaktır.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Adalar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin