Erdem Gül: Büyükada Rum Yetimhanesi binasını kurtaracak çalışmalar hız kazandı

Büyükada Rum Yetimhanesi
Daha Fazla Göster

Yıllarca süren ilgisizlik ve ihmal nedeniyle çürümeye terk edilen Dünya’nın en büyük ahşap binası Büyükada Rum Yetimhanesi için yeni bir umut kazandı.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Büyükada Rum Yetimhanesi ile ilgili müjdeyi sosyal medya hesabından verdi. Başkan Erdem Gül yaptığı açıklamada: ”Büyükada Rum Yetimhanesi binasını kurtaracak çalışmalar hız kazandı” ifadelerini kullandı.

Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük ahşap binası olan Rum Yetimhanesi’ni tekrar topluma kazandırmak için onlarca yıllık ihmalden sonra vatandaşlar, sanatçılar ve dünyadaki Yunan Ortodoks Hıristiyanlarının ruhani lideri ile güç birliği yapıldı.

Dijital Belgelenmesi İBB Tarafından Yapılıyor

Büyükada Rum Yetimhanesi’nin dijital belgelemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketlerinden BİMTAŞ tarafından üstlendi. Tarihi yapıyla ilgili restorasyon projeleri de hazırlanacak.

Ahşap binanın genel durumu tehlikeli olduğu için lazer tarama ve drone gibi uzaktan algılama metotları kullanıldı. Yapılan çalışmalar ile binanın dijital ikizi oluşturuldu, yapının detaylı fotoğrafları çekilerek belgelendi.

Patrikhane de katılımcı bir modelle yapının yeni kullanım fonksiyonunu karar verecek.

Restorasyon 2022 Yılında Başlayabilir

122 yıllık binanın restorasyonu, Europa Nostra’nın en çok tehdit altındaki miras alanları listesine dahil edilmesinin ardından 2022 yılında başlayabilir.

Ancak restorasyon projesinin başlaması için 40 milyon Euro maliyeti olması beklenen restorasyonun bütçesi bağış kampanyasıyla toplanmasına bağlı.

Laki Vingas: Yetimhanenin Acı Bir Geçmişi Oldu

Büyükada Rum Yetimhanesi Mülk sahibi ve patrikhaneyi de temsil eden Laki Vingas, restorasyon projesiyle binayı kurtarma çabaları olduğunu ifade etti.

Laki Vingas, “Yetimhanenin acı bir geçmişi oldu. İstanbul’un mirasının bir parçası ve insanlarımızın onu koruma sorumluluğu var. Büyükada Rum Yetimhanesi binasını kaybedemeyiz ve bu yüzden onu hayatta tutmanın bir yolunu bulacağız” dedi.

Büyükada Rum Yetimhanesi

Büyükada’da Manastır Tepesi’nde bulunan 206 odalı yetimhane, Fransız-Osmanlı mimar Vallaury tarafından tasarlandı. Bina Fransız şirket tarafından 1898-1899 yıllarında otel olarak inşa edildi.

Fakat mevcut yönetiminden gerekli iznin alınmaması ardından, bina el değiştirdi ve Eleni Zarifi adlı bir Rum kadın tarafından satın alındı. Daha sonraki yıllarda ise ise 1902 – 1960 yılları arası yetimhane olarak kullanıldı ve kapatıldı. 1960 yılından itibaren tarihi ahşap bina hiç kullanılmadı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Adalar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin