Fayton sorununa bir çözüm önerisi de TBMM Hayvan Hakları Komisyonu’ndan geldi.
TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin önergesiyle 8 Mayıs 2019 tarihinde hayvan haklarının korunması, hayvanlara dönük şiddet ve kötü muamelelerin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlerin belirlenmesi için Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kuruldu.
Komisyon yaptığı çalışma ve araştırmaları taslak metin haline getirdi. Taslak metin 4 Ekim Hayvanlar Günün’de, Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulacak.
Taslak metinde Adalar’daki faytonların bir kısmının tarihi ve kültürel havayı korumak amacıyla çalışmasına izin verilmesi, acilen elektrikli fayton taşımacılığına geçilmesi önerisi yer aldı. 30-40 fayton, 300 yük taşımacılığı yapan atın çalıştırılmasının yeterli olacağı belirtildi.
Ayrıca, atların hastalanmasına ve ölmesine neden olan ruam hastalığının engellenemediği, 2011’den beri 621 atın bu hastalık yüzünden itlaf olduğu belirtildi.
Adalar’da at sayısının fazla olmasının ayrı bir sorun teşkil ettiği, kış aylarında gereksinim olmadığı için başıboş bırakılan atların açlıktan ve köpek saldırılarından öldüğü belirtildi.
ALİ AYDIN / ADALARHABER
Bu haberde verilen bilgi dogruysa, Hayvan Haklar Komisyonu, hangi sıfatla alternatif araçlar teklif edebiliyor? Onun ilgileneceği ve gözlem yetkisi olan alan hayvanlar, ulaşım değil. Atların koşullarının iyileştirilmesi için gözlemlerini belirtsin…ama “elektrikli fayton getirin,” ” sayıyı şuna indirin” yetkisi dışında ve akla başka bağlantılar getiriyor…