Lozan Antlaşması’nın 96. yılı Heybeliada’da Kutlandı

Lozan Antlaşması
Daha Fazla Göster

Lozan Antlaşması’nın 96. yıldönümü Heybeliada’daki İnönü Evi’nde kutlandı.

Lozan Antlaşması’nın 96. yıldönümü Adalar Belediyesi Başkanı Erdem Gül, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve vatandaşların katılımıyla Heybeliada’daki İnönü Evi’nde kutlandı.

Lozan Antlaşması’nı imzalayan ve müzakerelerini yürüten İsmet İnönü’nün kızı, İnönü Vakfı’nın Başkanı, Özden Toker, “96 sene önce bugün Lozan’da babamın imzaladığı barış antlaşması ile şimdiki sınırlarımıza kavuştuk. Biz birbirimizi desteklemek ve Cumhuriyet devrimlerimizi yaşatmak için yemin etmiş insanlarız. Aslında hepimiz Cumhuriyet ailesinin birer ferdiyiz” diye konuştu. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Ayşe Yüksel ise “ÇYDD olarak bugüne kadar yaptığımız gibi, bundan sonra da Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün yaptıklarından aldığımız güç ile çalışmaya devam edeceğiz. Lozan Barış Antlaşması, sonuçları bakımından tam bağımsız Türkiye’nin kurulduğunu tescil etmiştir. Bize özgürlüğümüzü armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’e ve İsmet İnönü’ye minnetimiz sonsuz, önlerinde saygıyla eğiliyorum” sözlerini dile getirdi. Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun “Lozan ve İnönü” başlıklı bir konuşma yaptı.

Coşkun: “Atatürk’ün de dediği gibi bu antlaşma Türk milletine karşı yüz yıllardır hazırlanan ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılan suikastın sonuçsuz kaldığını bildiren bir belgedir. Osmanlı tarihinde görülmemiş siyasi bir zaferin eseridir. İsmet İnönü Lozan’a giderken elinde TBMM ile kararlaştırılan 14 madde vardı. 12 madde tavsiye niteliğindeyken, 2 madde kesin hükümler taşıyordu. Bunlardan biri Doğu Anadolu’da Ermenistan’ın kurulmayacağını, diğeri ise kapitülasyonların kabul edilemeyeceğini söylüyordu. Bunların yanında boğazlarda ve orduların terhis edilmesi konusunda da taviz verilmeyecekti. Her şeyden önce uluslararası bir antlaşma yapıldığını ve uzlaşıldığını unutmamak gerekiyor.” dedi.

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ise “İnönü Vakfıyla beraber İsmet İnönü’nün evinin önündeyiz. Lozan’ı andık, oradaki diplomasi zaferini, diplomasi dehasını bugün konuşmacılarla birlikte, İnönü ailesi ile birlikte tekrar yad ettik. Lozan büyük bir zaferdir büyük bir başarıdır. Sevr’de kaybedilen toprakların geri kazanılmasıdır. Dolayısıyla emeği geçen başta Lozan kahramanı İsmet İnönü’ye, onu görevlendiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e minnet borçluyuz. Bugün de bunu yad ettik. İnönü ailesiyle birlikte bu günü anmak ayrı bir mutluluk ve onur verici oldu. Bu anlamda bağımsızlığımızın ve ülkemizin tapu senedi Lozan’ı bütün herkesin daha iyi şekilde anlayacağına inanıyorum” dedi.

Daha sonra ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) öğrencisi Bahar Zeynep Aşçı arp çalgısıyla İzmir Marşı’nı çaldı.

ALİ AYDIN / ADALARHABER

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Adalar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin