Kamu ihalesi temel ilkeleri ve kamu ihalesi uyum şartnameleri nelerdir sorularının cevapları ve genel bilgiler.
Kamu İhalesi Temel İlkeler Nelerdir?
Kamu ihalesi ile ilgili kanun maddesi 4734 sayılı yasa ile belirlenirken kanunda temel ilkelerin neler olduğundan da söz edilir. Kamu ihalesi temel ilkeler nelerdir? Merak edilirken bu ilkeler içinde yer alanlar arasında saydamlık ve rekabet ilk sırada gelir. Bunun yanı sıra taraflara karşı eşit muamele ve güvenilirlik de temel ilkeler arasında yer alır. Kamu ihaleleri aynı zamanda kamuoyu denetimine açık olurken bunda etkili olan unsur hukuk devletinin varlığıdır. Kamu ihale hukuku bu nedenle önemli bir konudur ve kamuyu ilgilendiren mal ve hizmet alımlarında denetim sağlanmasına yarar.
Hukuk devletinin en temel özelliği kamuyu ilgilendiren konuların denetlenebilir olmasıdır ve kamu kurumlarının varlığı ve devamlılığı açısından da hukuk kuraları önem arz eder. Bundan dolayı da kamu ihaleleri konusunda hukuka gereksinim duyulur.
Kamu ihaleleri söz konusu olduğunda oluşabilecek herhangi bir şüphe durumunda şikâyet ya da itirazen şikâyet süreçlerinden bir sonuç elde edilemediğinde idari yargıya başvurmak mümkündür. Bu durum hukuk devletinin varlığı sebebi ile olurken kamu yararının korunması amaç edinilir. Kamu kurumuna düşen sorumluluk kamusal kaynakları etkili ve verimli kullanmak olurken aynı zamanda da ihaleler aracılığı ile nitelikli iş teslimi almaktır.
Kamu İhalesi Nedir?
Kamusal alanda ortaya çıkan mal ve hizmet alımı ya da yapım işleri için kamu kurumu ihale açmak sureti ile işi yükleniciye verebilir. Açık usul, pazarlık usulü ya da belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirilen ihalelerde amaç kaliteli iş teslimi almak ve kamusal hizmeti aksatmadan yerine getirmektir. Kamu ihalesi nedir? Araştırılan bir konudur ve ihaleler sayesinde kamu için gereken mal ve hizmet alımı yapılır.
Kamu ihalesi kanununa uygun olarak yapılan ihalelerde katılımcıların kanunlarda belirlenen şartları taşıması gerekirken ihaleler teklif verilerek yapılır. İdare olarak tanımlanan taraf ihaleyi yapan ve kanun kapsamında olan kurum ve kuruluşları temsil eder. Yüklenici olarak adlandırılan taraf ise ihaleyi kazanan ve sözleşmede imzası olan istekliyi ifade eder.
Kamu İhalesi Şartnameler Nedir?
Kamu ihalesi yapılacağı zaman şartnameler söz konusu olurken merak edilen sorular arasında kamu ihalesi şartnameler nelerdir? Yer alır. Şartnameler teknik şartname ve idari şartname olarak gruplandırılırken bu belgeler idare tarafından hazırlanır.
Bazı durumlarda da ihale yetkilisi tarafından onaylanmak sureti ile şartnamelerin hazırlattırılması söz konusu olabilmektedir. İhale konusu işi ilgilendiren ve teknik kriterlerin belirlendiği belgeler, teknik şartname olarak adlandırılırken bu şartnamenin fırsat eşitliği sağlayıcı nitelikte hazırlanması esastır. Temel ihale usulleri adı verilen ve açık ihale usulü ile belli istekliler arasındaki ihale usulü olarak adlandırılan uygulamalarla ihalenin gerçekleştirilme süreci belirlenirken diğer usuller söz konusu olduğunda ise kanunda belirlenen özel hallere bağlı olarak hareket edilir.
Kamu ihale kanununun 4734 sayılı yasa ile temel ilkeleri belirlenirken 4735 sayılı yasa ile de kamu ihalesi sözleşmeleri kanunu söz konusu olur. İhale süreçlerinde imzalanan sözleşmeleri kapsayan bu kanun maddesi ile de ihaleye ilişkin şartlar belirlenir.
Kamu ihalesi kanunu vasıtası ile kamunun hakları koruma altına alınırken oluşabilecek herhangi bir yanlışlığa da müsaade edilmez. Bundan dolayı da hukuk kuralları çerçevesinde hareket edilir.